7 پلاگین کاربردی اندروید استودیو + معرفی و آموزش نصب

ایده این مقاله از پست دیشب اینستاگرامی من شکل گرفت . در اون پست من ۱۶ پلاگین برتر اندروید استودیو در سال ۲۰۲۱ معرفی کردم اما توضیحی راجع به کاربرد هرکدام ندادم . برای همین تصمیم گرفتم تا شمارو با پلاگین کاربردی اندروید استودیو که خودم از آنها استفاده میکنم آشنا کنم . همچنین کاربرد هرکدوم هم شرح بدم . البته قبل از معرفی پلاگین ها بهتر است به یک سوال پاسخ بدم .
چرا از پلاگین یا افزونه استفاده کنیم؟
پلاگین ها باعث افزایش سرعت در کد نویسی می شوند . استفاده از پلاگین کاربردی در اندروید استودیو باعث هوشمندانه کد زدن می شود . در صورت استفاده صحیح از پلاگین ها قطعا کد نویسی شما کارآمد تر و سریع تر می شود .
بعضی از پلاگین ها هم هستند که یه جورایی تکمیل کننده محیط کد زنی شما می شوند . به نظرم وقت را برای توضیح مزایای پلاگین ها تلف نکنیم و مستقیم به سراغ معرفی آنها برویم چون در انتها شما تصمیم گیرنده نهایی برای استفاده از آنها هستید .
۰ – آموزش نصب پلاگین در اندروید استودیو
قبل از شروع معرفی ۷ پلاگین کاربردی اندروید استودیو لازم دونستم یکبار نصب افزونه هارا توضیح دهم تا هر دفعه برای هر پلاگین یا افزونه جدا توضیح ندهم . این مراحل برای نصب تمامی پلاگین ها صدق می کند .
برای نصب افزونه یا پلاگین کافی است در اندروید استودیو کلید های ترکیبی Ctrl + Alt + S را فشار دهید و Plugins را جستجو کنید . حالا وارد تب Marketplace شده و اسم پلاگین مورد نظر را جستجو کنید . بعد از پیدا کردن پلاگین مورد نظر روی اسمش کلیک و گزینه Install را بزنید . در تصویر زیر این ۴ مرحله را توضیح داده ام .

دقت کنید اکثر پلاگین ها بعد از نصب نیازمند ریستارت کردن اندروید استوید هستند .
خب حالا که نصب پلاگین ها را در اندروید استودیو یاد گرفتیم نوبت به معرفی ۷ پلاگین کاربردی اندروید استودیو می رسد .
1 – String Manipulation
دستکاری استرینگ ها . بله همانطور که از نام این افزونه مشخص است , این افزونه برای اعمال تغییرات در رشته ها است . صبر کنید با مثال یکی از قابلیت های این افزونه را توضیح دهم .
فرض کنید در string ها یک متن طولانی دارید و میخواهید حرف اول تمامی کلمات آن را بزرگ کنید . مثال یکی از کلمات abstract است و میخواهید به Abstract تبدیل شود . فرض کنید این متن صد کلمه دارد . زمان خیلی زیادی باید صرف کنید .
بعد از نصب این افزونه کافی است کل متن را هایلایت و راست کلیک و بر روی گزینه String Manipulation کلیک کنید . سپس بر روی Capitilize کلیک کنید . میبینید که حرف اول تمامی کلمات بزرگ شده اند .
کارهای زیادی می شود با این پلاگین انجام داد که از تغییرات تکراری و خسته کننده جلوگیری میکند . در زیر لیست برخی از قابلیت های آن را اورده ام .
- camelCase
- kebab-lowercase
- KEBAB-UPPERCASE
- snake_case
- SCREAMING_SNAKE_CASE
- dot.case
- words lowercase
- Words Capitalized
۲ – RainBow Brackets
یکی از مشکلات برنامه نویس های اندروید استفاده از پرانتز های تو در تو و گم کردن اول و آخر آنهاست . درواقع فرض کنید پرانتز یا براکتی باز شده , در یک کد طولانی پرانتز بسته شده را نمیتوان با سرعت و به سادگی پیدا کرد . اما این افزونه پرانتز یا براکت های مرتبط به هم را همرنگ میکند تا به سادگی پیدایشان کنید . به تصویر زیر توجه کنید .

در واقع هر جفت پرانتز های باز و بسته () همرنگ می شوند . همچنین برای براکت ها {} و <> هم اعمال می شود .
۳ – Name That Color
در هر پروژه مواقع زیادی پیش میاد که قصد اضافه کردن رنگی با کد رنگ در فایل colors.xml داریم . با نصب این افزونه وقتی کد رنگ مورد نظر را در این فایل paste کنید و alt + enter بزنید با دو گزنیه مواجه می شوید .
با انتخاب هرکدام از گزینه ها آن کد رنگ با نامی که این افزونه میشناسد قرار میگیرد . این افزونه برای افرادی که کور رنگی دارند هم مناسب است . چرا که اسم رنگ مورد نظر را هم تشخیص داده و مینویسد . در کل پروسه اضافه کردن رنگ جدید به فایل colors.xml بسیار ساده تر می کند .
۴ – ADB idea
از هرکدوم که بگذریم از این پلاگین کاربردی اندروید استودیو نمیشود گذشت . وقتی برنامه ای با اندروید استودیو روی گوشی نصب کردی و حالا میخواهی حذف کنی چیکار میکنی ؟ اگر تو هم مثل اکثر برنامه نویس های اندروید باشی قطعا گوشی بر میداری و روی آیکون برنامه نگه میداری و uninstall یا حذف میزنی .
یا اگر بخوای Data برنامرو پاک کنی چی ؟ یا اصلا برنامرو ببندی یا kill کنی چی ؟ یا دسترسی هارو حذف کنی ؟ با این افزونه همه این کارها و چندتا کار دیگ تو خود اندروید استودیو میتونی انجام بدی و دیگ نیازی به رفتن سراغ گوشی موبایل یا شبیه ساز نیست .
قابلیت های بیشتری داره که تو تصویر زیر میتونی ببینی . کافی وارد تب Tools شی و روی ADB idea کلیک کنی .

همانطور که میبینید حتی امکان فعال یا غیر فعال کردن wifi یا Mobile Data هم هست .
۵ – ADB wifi
بدون این پلاگین کاربردی اندروید استودیو لیست ناقض می شود . اگر میخواهید یکبار برای همیشه از دست سیم و اتصال با سیم گوشی به سیستم برای تست برنامه ها خلاص شوید پیشنهاد میکنم حتما این افزونه را نصب کنید .
ابتدا گوشی موبایل را با کابل USB به سیستم متصل کرده و طبق تصویر زیر بر روی Connect کلیک کنید . دقت کنید گوشی و سیستم باید به یک WIFI متصل باشند .

۶ – Json To Kotlin Class
همانطور که از اسم این پلاگین کاربردی پیداست برای تبدیل جیسون به کلاس کاتلینی از آن استفاده می شود . بعد از نصب این افزونه از File و New میتوانید یک دیتا کلس کاتلینی با جیسون بسازید . به تصاویر زیر نگاه کنید .



۷ – Json Viewer
این پلاگین را بنده به شخصه خیلی دوست دارم . اگر شما هم برای دیدن بهتر و مرتب تر جیسون های دریافتی از سرور مخصوصا جیسون هایی که کارکتر های فارسی هم دارند به سایت هایی مثل json.parser.online.fr مراجعه میکردید دیگر نیاز به این کار نیست . با نصب این افزونه در خود اندروید استودیو میتوانید جیسون هایتان را مرتب و بدون مشکل مشاهده کنید . به تصویر زیر نگاه کنید .

دقت کنید بعد از paste کردن جیسون ها باید بر روی Format کلیک کنید .
۸ – Power Mode 2
از اونجایی که این پلاگین بیشتر جنبه فان دارد و خودم از آن استفاده زیادی نمیکنم و خیلی شاید کاربردی نباشد به عنوان پلاگین هشتم نام بردم .
بعد از نصب این پلاگین نوشتن کد ها و توابع و هرکار دیگری در اندروید استودیو ممکن است تحت تاثیر گرافیک های جالب شود . این جز پلاگین کاربردی اندروید استودیو نیست ولی شاید دوست داشته باشید از آن استفاده کنید .

سخن پایانی
خب در این مقاله ابتدا برسی کردیم که استفاده از پلاگین چه مزایایی دارد .
بعد نصب پلاگین در اندروید استودیو را یاد گرفتیم .
و بعد سعی کردم فقط پلاگین کاربردی اندروید استودیو که خودم از آنها استفاده میکنم را به شما معرفی کنم .
امید وارم این ۷ پلاگین کاربردی اندروید استودیو بدردتان خورده باشد . موفق باشید .
درباره امید شریف مهر
ای کاش ۱۰ سال پیش که وارد برنامه نویسی شدم آموزشهایی که الان ضبط میکنم وجود داشتند.
نوشته های بیشتر از امید شریف مهر
دیدگاهتان را بنویسید