امید شریف مهر

بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (کافه‌بازار، پلی‌استور و اپل) چیست؟

امروزه استفاده از گوشی‌های هوشمند به بخش جداناپذیری از زندگی ما تبدیل شده است و تقریباً بیشتر کارهای روزمره با استفاده از نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌های موبایل انجام می‌شوند. با توجه به این موضوع، رقابت زیادی بین نرم‌افزارهای مختلف برای استفاده و تعداد دانلود بیشتر صورت می‌گیرد؛ به همین دلیل توسعه‌دهندگان با چالش‌های مختلفی برای متمایزسازی نرم‌افزارهای خود روبرو می‌شوند. اینجا است که تکنیک بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) وارد عمل می‌شود. در این مقاله قصد داریم به میزان اهمیت این موضوع و روش‌های استفاده از آن برای افزایش تعداد نصب اپلیکیشن بپردازیم.

بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) چیست؟

بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) چیست؟

بهینه سازی برنامه یعنی چه؟ بهینه‌سازی اپلیکیشن برای فروشگاه‌ها یا ASO که مخفف App store optimization است، به فرایند بهبود نمایش و عملکرد اپلیکیشن در فروشگاه‌های مختلف نظیر گوگل‌پلی، کافه‌بازار، مایکت، فروشگاه اپل (اپ‌استور) و… اشاره دارد. نکته مهم در این زمینه، عدم ارتباط ASO با سیستم‌عامل‌هایی نظیر اندروید، آی‌اواس و یا حتی ویندوز است. به بیان دیگر، بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) شامل تمام مارکت‌های نرم‌افزار می‌شود و برای تمامی سیستم‌عامل‌ها کاربرد دارد.

faramaham.com تعریف قشنگ تری از اصطلاح aso دارد:

« ASO به مجموعه ای از تکنیک ها گفته می شود که جایگاه اپلیکیشن را در موتورهای جستجو بهبود می‌بخشد و در نتیجه میزان دانلود آن بالا می‌رود ».

این فرایند، ترکیبی از تکنیک‌ها را شامل می‌شود که هدف اصلی آن‌ها افزایش دانلود نرم‌افزار، بهبود تعامل با کاربر و رضایت کلی مشتریان است. با بهینه‌سازی برنامه‌های خود، توسعه‌دهندگان می‌توانند اطمینان حاصل کنند که به طور مؤثر به مخاطبان هدف خود دسترسی پیدا می‌کنند و از روش‌هایی اغلب کم‌هزینه، می‌توانند تعداد دانلود نرم‌افزار خود را افزایش دهند.

برای درک بهتر بهینه‌سازی اپلیکیشن یا ASO، بهینه‌سازی موتورهای جستجو را در نظر بگیرید. برای اینکه وب‌سایت و یا صفحه مورد نظر شما در نتایج جستجو بالاتر از سایر نتایج نمایش داده شود، باید تکنیک‌هایی را مورد استفاده قرار دهید که شامل SEO می‌شوند. ASO نیز شباهت زیادی به این موضوع دارد و برای نمایش برنامه‌ها در نتایج جستجو مارکت‌های مختلف، به همان اندازه ضروری است.

بهینه سازی برنامه یعنی چه

با استفاده از تکنیک‌هایی که در ASO مورد استفاده قرار می‌گیرد، تمام اجزای نرم‌افزار شامل آیکون، توضیحات، اسکرین‌شات‌ها و… بهینه‌سازی ‌شده و اپلیکیشن به شکلی بهتر به کاربر نمایش داده می‌شود که نتیجه آن افزایش تعامل و همچنین دانلود بیشتر است.

قبل از خواندن ادامه مطلب سری هم به مقاله 0 تا 100 تبلیغات نصب اپلیکیشن (cpi) بزنید.

مزایای بهینه‌سازی اپ‌استور

کسب‌وکارهای مبتنی بر نرم‌افزار، از روش‌های مختلفی برای افزایش تعداد نصب اپلیکیشن خود استفاده می‌کنند. اغلب این روش‌ها مربوط به تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌ها، سایت‌های پربازدید و یا اینفلوئنسرها می‌شوند که می‌تواند پس از مدتی، هزینه‌های زیادی را در بر داشته باشد. بااین‌حال نمی‌توان انجام تبلیغات خوب را در موفقیت یک نرم‌افزار نادیده گرفت؛ اما موردی که اهمیت بیشتری نسبت به این موضوع دارد، بهینه‌سازی اپلیکیشن و بخش‌های مختلف آن است.

تصور کنید با استفاده از تبلیغات، کاربران زیادی را برای دانلود نرم‌افزار به سمت مارکت‌های مختلف کشانده‌اید؛ اما پس از مشاهده اطلاعات اپلیکیشن که شامل لوگو، توضیحات، اسکرین‌شات‌ها، نظرات کاربران و… می‌شود، افراد زیادی از نصب نرم‌افزار منصرف شده و عملاً بخش زیادی از هزینه‌های شما هدر می‌رود؛ به همین دلیل در صورتی که روی بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) تمرکز داشته باشید و در کنار آن به جنبه‌های مختلف دیگر مانند تبلیغات بپردازید، از طریق تعامل بیشتر باعث بهبود تجربه کاربر خواهید شد و می‌توانید نرخ تبدیل اپلیکیشن را بهبود ببخشید.

علاوه بر این، با بهینه‌سازی اپلیکیشن خود در مارکت‌های مختلف، می‌توانید استراتژی‌های بازاریابی اپلیکیشن خود را کاملاً شخصی‌سازی کنید. با تجزیه و تحلیل داده‌های کاربر مانند تاریخچه مرور و رفتار خرید، این امکان را خواهید داشت که کمپین‌های بازاریابی خود را مطابق با آن تنظیم کنید. این رویکرد هدف‌مند تضمین می‌کند که مشتریان توصیه‌ها و تبلیغاتی مربوط به محصول را دریافت می‌کنند که احتمال تبدیل آن‌ها به فروش بیشتر است.

در ضمن این را هم فراموش نکنید که برای بهینه سازی اپلیکیشن نیاز است از ابزارهایی به اسم ترکر نصب اپلیکیشن استفاده کنید تا از نحوه ایجاد ارتباط اپلیکیشن با کاربران و مواردی همچون تعداد نصب آن آگاه شوید.

بهینه‌سازی اپ‌استور چطور انجام می‌شود؟

با توجه به تمامی مزایای بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) و تأثیر آن در موفقیت یک نرم‌افزار، چگونه باید آن را عملی کنیم و از کجا باید شروع کنیم؟ در این بخش اصلی‌ترین تکنیک‌های ASO را بررسی می‌کنیم که با به‌کارگیری آن‌ها، می‌توانید اپلیکیشن خود را در مارکت‌های مختلف ایرانی و خارجی اندروید یا Ios، بهینه‌سازی کنید و صاحب بهترین اپلیکیشن کسب درآمد شوید.

تحقیق کلمات کلیدی

جستجو در خصوص کلمات کلیدی مرتبط با نرم‌افزار، گامی مهم در فرایند بهینه‌سازی اپلیکیشن برای فروشگاه‌ها است. برای شروع، ابتدا باید مخاطب هدف خود را شناسایی کرده و رفتار جستجوی آن‌ها را به شکلی مناسب پیش‌بینی کنید. این فرایند را می‌توان با انجام تحقیقات در مارکت‌ها و همچنین تجزیه و تحلیل اپ‌های رقبا انجام داد. با درک اینکه کاربران بالقوه از چه کلمات کلیدی برای جستجوی برنامه‌های مشابه استفاده می‌کنند، می‌توان بینشی کامل در مورد اینکه کدام کلمات کلیدی مرتبط‌تر هستند، به دست آورد.

در مرحله بعد، استفاده از ابزارهای مناسب برای تولید فهرستی از کلمات کلیدی بالقوه ضروری است. این ابزارها داده‌هایی را در مورد حجم جستجو، سطح رقابت و ارتباط هر کلمه کلیدی ارائه می‌دهند. توصیه می‌شود کلمات کلیدی با حجم جستجوی بالا اما رقابت کم را انتخاب کنید تا شانس رتبه‌بندی بالاتر در نتایج جستجوی اپ‌استورها را افزایش دهید. بهترین ابزارها در این زمینه شامل SeedKeywords.com، Thesaurus.com، Keywordtool.io و ASOTools می‌شوند.

بهینه‌سازی آیکون برنامه

پس از تحقیق در خصوص کلمات کلیدی، انتخاب آیکون مناسب بخش مهمی از بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) را شامل می‌شود. آیکون به عنوان یک نمایش بصری از برنامه عمل می‌کند و اغلب، اولین موردی است که کاربران هنگام مرور در اپ‌استورها متوجه آن می‌شوند. یک آیکون با طراحی خوب و چشم‌نواز می‌تواند توجه کاربران را به خود جلب کند و آن‌ها را به کلیک روی اپلیکیشن ترغیب کرده که منجر به افزایش تعداد دانلود و دیده‌شدن بیشتر می‌شود.

برای بهینه‌سازی مؤثر یک آیکون، چندین فاکتور باید در نظر گرفته شود. اولاً، برای جلب‌توجه کاربران در میان دریایی از آیکون‌های دیگر، نماد استفاده شده شما باید ساده و در عین حال چشم‌نواز باشد. رنگ‌ها در این زمینه نقشی حیاتی دارند؛ به‌عنوان‌مثال استفاده از رنگ‌های متضاد می‌تواند آیکون اپلیکیشن را برجسته کند.

در مرحله بعد، آیکون نرم‌افزار باید عملکرد اصلی یا موضوع برنامه را منعکس کند. به‌عنوان‌مثال، برنامه‌های تناسب‌اندام ممکن است عناصری مانند دمبل یا کفش‌های در حال دویدن را در طراحی نماد خود بگنجاند. علاوه بر این، اطمینان از اینکه آیکون استفاده شده ریسپانسیو باشد و در دستگاه‌هایی با اندازه‌های مختلف صفحه‌نمایش خوب به نظر می‌رسد، ضروری است. طراحی باید واضح و به راحتی قابل‌تشخیص باشد، حتی زمانی که به ابعاد کوچک‌تر کاهش یابد.

انتخاب اسکرین‌شات‌های جذاب

مسلماً هنگامی که کاربر با یک اپلیکیشن مواجه می‌شود، پس از آیکون برنامه به اسکرین‌شات‌ها و تصاویر بارگذاری شده از نرم‌افزار دقت می‌کند. اسکرین‌شات‌های مناسب به ایجاد یک برداشت اولیه مثبت کمک زیادی می‌کنند. کاربرانی که در برنامه‌های متعدد اسکرول می‌کنند اگر مجذوب این تصاویر شوند، احتمالاً متوقف شده و جستجوی بیشتری در خصوص نرم‌افزار انجام خواهند داد. تصاویر استفاده شده در این بخش باید از ویژگی‌های مناسب و توضیح کوتاه مزایای کلیدی، در عین سازگاری با موضوع کلی اپلیکیشن برخوردار باشند.

علاوه بر این، انجام تست A/B یا bucket tests درباره انواع مختلف اسکرین‌شات‌ها می‌تواند داده‌های ارزشمندی را در مورد ترجیحات کاربر ارائه دهد که نتیجه آن، بهینه‌سازی این بخش را در پی خواهد داشت. برای این کار توسعه‌دهندگان باید طرح‌بندی‌های مختلف، طرح‌های رنگی یا حتی نمایش قابلیت‌های خاصی را آزمایش کنند تا به آنچه که بیشتر موردپسند سلیقه مخاطبانشان است، دست پیدا کنند.

توضیحات

توضیحات نرم‌افزار به عنوان معرفی مختصری از ویژگی‌ها، عملکرد و مزایای یک برنامه عمل می‌کند. این بخش شامل App Details، Description، Update info و Additional info می‌شود و اطلاعات ارزشمندی را در اختیار کاربران بالقوه قرار می‌دهد که می‌تواند بر تصمیم آن‌ها برای دانلود یا نادیده گرفتن یک برنامه تأثیر زیادی داشته باشد. توضیحاتی که به خوبی طراحی و ایجاد شده باشند، می‌توانند با بهبود رتبه‌بندی جستجو و افزایش نرخ تبدیل، به طور قابل توجهی بر بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) تأثیر بگذارد.

نظرات و بررسی‌های کاربران

یکی از عوامل کلیدی که روی ASO تأثیر می‌گذارد، نمره‌دهی و بررسی‌های انجام شده توسط کاربران است. هنگامی که کاربران یک برنامه را دانلود می‌کنند، اغلب بازخورد خود را در قالب رتبه‌بندی و یا نظر، زیر توضیحات ثبت می‌کنند. این نظرات بینش ارزشمندی در مورد تجربه کاربر، عملکرد و کیفیت کلی برنامه ارائه می‌کنند. تشویق کاربران به ثبت نظرات خود و نمره‌دهی به نرم‌افزار و هم چنین تعامل فعال و پاسخگویی به سؤالات آن‌ها، یکی از تکنیک‌های اصلی بهینه‌سازی اپلیکیشن به شمار می‌رود.

به‌روزرسانی‌های منظم

انتشار به‌روزرسانی‌های منظم نقشی حیاتی در بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) ایفا می‌کنند که فرایند بهبود نمایش و رتبه‌بندی برنامه در نتایج جستجوی فروشگاه را در پی خواهد داشت. با انتشار به‌روزرسانی‌ها از سمت توسعه‌دهندگان، نه‌تنها باگ‌های اپلیکیشن برطرف شده و عملکرد آن بهبود پیدا می‌کند، بلکه امکان افزودن ویژگی‌ها و عملکردهای جدید نیز میسر می‌شود. نگارش توضیحات و تغییرات به‌روزرسانی (Update info) و نمایش آن‌ها به کاربران، نشان می‌دهند که توسعه‌دهنده فعالانه با محصول آن‌ها درگیر است که منجر به افزایش اعتماد و وفاداری بیشتر کاربران می‌شود.

جمع‌بندی

بهینه سازی اپلیکیشن یا اپ استور (aso) نقش مهمی در موفقیت یک نرم‌افزار دارد. با این تکنیک می‌توان اطمینان پیدا کرد که اپلیکیشن، به طور مؤثر به مخاطبان هدف نشان داده می‌شود. بااین‌حال این فرایند نه‌تنها تعداد نمایش اپلیکیشن را افزایش می‌دهد، بلکه تجربه کلی کاربر را نیز بهبود بخشیده و در عین حال، بینش‌های ارزشمندی را برای توسعه‌دهندگان ارائه می‌دهد. در این مقاله به معرفی ASO، اهمیت آن و مراحل به‌کارگیری آن پرداختیم. در صورتی که نیاز به مشاوره و یا راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید، کافی است با ما در ارتباط باشید.

 

سوالات متداول

1- aso چیست؟

aso یا بهینه سازی اپلیکیشن به فرایند بهبود نمایش و عملکرد اپلیکیشن در فروشگاه‌های مختلف نظیر گوگل‌پلی، مایکت، فروشگاه اپل (اپ‌استور) و… اشاره دارد.

2- aso مخفف چیست؟

بهینه‌سازی اپلیکیشن یا ASO مخفف App store optimization است.

خروج از نسخه موبایل